Eindelijk groot, maar je weet het nog steeds niet

6 mrt, 2019 | Event | 0 Reacties

Als je begint met school, of met een studie, of met een baan, heb je een ideaal: over een jaar of twee weet ik wie ik ben en wat ik kan. Dan weet ik eindelijk wat ik wil. Maar is dat ook zo? En is het eigenlijk wel nodig om altijd te weten wat je wil? Icarus-oprichter Simeon maakte er samen met Wing Yan Man van 3310 School for Millenials de Holy Sh*t Show over, die op 7 maart plaatsvond op de Universiteit Twente Bedrijvendagen.

Eindelijk groot, maar je weet het nog steeds niet

Tips voor het (vervroegde) dertigersdilemma

‘Vind je passie! Haal het beste uit jezelf! Wat is jouw zin van het leven?!’ Waar hij vroegâh alleen opduikelde op de buis lijkt het wel alsof E. Ratelband tegenwoordig het brein is achter elke coach, self-help boek of podcast. De druk om op zoek te gaan naar onze innerlijke übermensch is hoog. Zeker voor ons millennials, die het ‘geluk’ heeft om zelfs te mogen kiezen tussen bloemkoolrijst of bietenburgers. Jezelf een burnout in werken met een corporate carrière of toch liever met je laptop vertoeven op Bali? Je mag dan eindelijk ‘groot’ zijn, maar wat als je nog steeds niet weet wat je wilt?

Wij, Simeon en Wing, hebben een lange weg van faalacties en therapie achter de rug om eindelijk te kunnen zeggen dat we iets doen waar we van houden. Of dit voor altijd is? Wie weet. Die depressie en burn-out een paar jaar geleden hadden wij ook niet voorspeld. Aangezien we in een tijd leven waarin elk moment blijkbaar in een post-apocalyptische Will Smith film kan veranderen, is het wel realistisch om constant te streven naar het zekere? Wij geloven dat je niet alles in een 5 jarige Google calendar kan plannen. Juist voorbereid zijn op het onzekere en gegarandeerde tegenslag maakt je weerbaar voor welke keuze je ook gaat maken. Het accepteren van het onbekende, het imperfecte. Leuk, maar hoe dan? Een paar gratis tips.

1. Doe het licht aan.

Van ‘wat ga ik kijken op Netflix’ tot aan ‘waar ben ik in vredesnaam mee bezig’, als millennials zullen we altijd leven met twijfel. De perfecte keuze bestaat niet. En niks doen, blijven zwelgen in een donker, filosofisch dal, daar wordt niemand vrolijk van. Dus creëer je eigen lichtpuntje door actie te nemen: Kies gewoon voor havermelk of regel die sabbatical. Is het wel in de juiste richting? Dat weet je niet en maakt ook niet uit. Van actie komt reactie en zo kom je snel genoeg achter wat je wel en niet wilt. Bespaart de barista ook weer wat tijd.

2. Kijk verder dan de swipe

Je cloud foto’s zijn uitgelekt, je krijgt onverwachts een lil’-jij of je baas vertikt het jou die promotie te geven: Het leven is onvoorspelbaar. Bereid je daarom voor op gegarandeerde tegenslag door te investeren waar het leven wel om draait. Onvoldoende tijd met geliefden is waar mensen op het sterfbed antwoordden het meeste spijt van te hebben. Stop het Tinder gedrag (waar een Machu Picchu foto automatisch een left swipe is) en investeer in relaties. Ja, zelfs die confronterende, want die leren juist zoveel over wie je bent en waar je voor staat. Immers, jouw toekomstige Great Gatsby huis vult zich niet vanzelf.

3. Let it go!

Je hebt het voor elkaar, je doet waar je zin in hebt, je hebt de juiste mensen om je heen, dit is het! Of toch niet? Het ideale plaatje dat je nu hebt ingeprent staat niet stil. De omgeving verandert en daarmee jouw behoeftes. Euforie of emo, alles is onvermijdelijk tijdelijk. Gelukkig maar, want wekelijks sippen aan de tomatensapjes in business class is ook maar saai. Durf jouw persoonlijke dogma los te laten door in te spelen wat echt bij jou past. Ongeacht hoe sceptisch en goed bedoeld de adviezen van anderen ook mogen zijn. Mocht je hier niet uitkomen, begin dan weer bij tip 1!

Voor meer informatie, bezoek www.3310.school/y-program of email naar hello@3310.school.

Meld je aan voor de Icarus Nieuwsbrief

* indicates required

Door een vinkje te zetten in de checkbox hieronder geef je ons toestemming om je eens in de maand onze nieuwsbrief te sturen. Hierin staat informatie over onze evenementen en inspirerende verhalen. Ook kunnen we je hierin vragen om een bijdrage te leveren aan de Stichting.

Je kunt op elk moment van gedachten veranderen door op de link Abonnement opzeggen te klikken in de voettekst van elke email die je van ons ontvangt, of door contact met ons op te nemen via info@vitamine-z.nl. We zullen jouw gegevens met respect behandelen. Bezoek onze website voor meer informatie over onze privacypraktijken. Door hieronder te klikken, stem je ermee in dat wij jouw gegevens mogen verwerken in overeenstemming met deze voorwaarden.

We use Mailchimp as our marketing platform. By clicking below to subscribe, you acknowledge that your information will be transferred to Mailchimp for processing. Learn more about Mailchimp's privacy practices here.

Het imperfecte jaar 2018

De Sint heeft het land weer verlaten en hopelijk ook jouw schoentje rijkelijk gevuld. Wij kijken in elk geval terug op een prachtig jaar vol mooie activiteiten.

2019: nieuwe kansen

We wensen elkaar goede wensen toe en vragen terloops naar de goede voornemens: meer geluk, meer sport, meer vriendschap en gezonder eten. Het klinkt geweldig maar elk jaar dat we zulke antwoorden geven worden ze holler en ongeloofwaardiger. We zijn namelijk helemaal niet zo consistent en perfect als we zouden willen zijn.

We moeten het hebben over kwetsbaarheid

Ook in 2019 is de boodschap van Vitamine Z onverminderd urgent en actueel. Dat bleek wel weer uit de Arbobalans van TNO die eind januari uitkwam. Nederlandse werknemers zeggen meer te maken te hebben met ‘hoge taakeisen’ –  veel werk in weinig tijd. Tegelijkertijd...

Eindelijk groot, maar je weet het nog steeds niet

Als je begint met school, of met een studie, of met een baan, heb je een ideaal: over een jaar of twee weet ik wie ik ben en wat ik kan. Dan weet ik eindelijk wat ik wil. Maar is dat ook zo? En is het eigenlijk wel nodig om altijd te weten wat je wil? Icarus-oprichter Simeon maakte er samen met Wing Yan Man van 3310 School for Millenials de Holy Sh*t Show over, die op 7 maart plaatsvond op de Universiteit Twente Bedrijvendagen.

Zingeving is tastbaarder dan je denkt

Zingeving is een belangrijk thema in onze maatschappij. Het raakt aan geluk, en daarmee ook aan ongeluk en geestelijke problematiek als depressie en burn-out. Maar wat is zingeving eigenlijk? En wat is zin? Trouw-journalist Henk Steenhuis onderzoekt het thema in een reeks artikelen. Op 6 maart gaf hij een workshop voor de vrijwilligers van Icarus – als voorproefje op het Filosofisch Diner van 5 juni.